Rasbeskrivning och historik

Amerikansk pitbullterrier är en hundras som har en väldigt lång och ganska brokig historia. Under början av 1800-talet började den arbetande engelska bulldoggen, så då var väldigt atletisk, att korsas med terriers. Syftet var att få fram en piggare hund att användas för främst jakt av råttor samt kamp mellan hundar, dvs. kamphundar.

Denna engelska bulldoggen följde tidigt med engelsmän och irländare som utvandrade till alla olika hörn av det brittiska imperiet, och många av dem kom att hamna i USA där de var en viktig förutsättning för att nybyggare skulle kunna klara sig.

Även om pitbullterriern historiskt sett har använts för hundkamp i USA så är faktiskt omfattningen av detta starkt överdriven.

Pitbull började stambokföras 1898 av United Kennel Club, då de vid den tidpunkten hade ansetts utvecklats till en homogen ras. Man kallade rasen för “Amerikansk pitbullterrier (APBT)”. 1909 började sedan American Dog Breeders Association att stambokföra rasen.

Den amerikanska pitbullterriern är en mellanstor atletisk hund, med kort hårlag. Den har ett öppet och tillgängligt temperament. När det kommer till vikt så finns ingen särskild sådan satt, men snittvikten för hanar är 25 kg och 20 kg för tikar. Gällande färg är den också ganska öppen, alla kombinationer är tillåtna. Nosen kan vara röd, svart eller av annan färg.

Rasen är en mycket aktiv och arbetsvillig sådan, men skärpan är normalt sett ganska låg. Kamplusten är hög. Historiskt sett har rasen använts som en allt-i-allo-hund, och det är även någonting som präglar rasen än i dag då en pitbullterrier kan användas till allt från lydnad till bruksarbete, fårvallning, agility eller weight pulling.